Tanden poetsen van uw dier. Moet dat nou echt?

Is tanden poetsen van uw huisdier nou echt zo belangrijk? Dieren is het wild poetsen toch ook niet dagelijks hun tanden? Dit zijn twee voorbeelden die wij regelmatig horen in onze dierenspeciaalzaak.
Graag willen wij toelichten waarom een gezond gebit belangrijk is en wat voor risico aan een slecht onderhouden gebit zit.

Wat verstaan we onder een gezond gebit?

Het gebit controleren doen we door regelmatig in de bek te kijken van uw hond. Wanneer u dit controleert let dan op de tanden, kiezen en tandvlees. Hieronder lichten wij dit toe.

Tanden & Kiezen: Controleer of u tandplak of tandsteen op het gebit ziet. Tandplak is te herkennen aan wit papperig materiaal wat u vrij makkelijk met de nagel weg kunt krabben. Tandsteen is vaak wit,geel of bruin en erg hard materiaal wat u niet zomaar meer van de tanden kunt krabben. Let vooral op symptomen van tandsteen/tandvleesontsteking namelijk:

1) Stinken uit de bek.
2) Slecht eten.
3) Rood, pijnlijk tanvlees.
4) Met de bek langs de grond wrijven.

Een goed hondengebit moet scharen. De bovenste snijtanden vallen netjes over de onderste snijtanden. Dit zorgt voor een goede sluiting van het gebit. Nu kan er ook sprake zijn van een onderbijter. Hierbij is er sprake dat de onderste snijtanden voorbij de bovenste snijtanden steken. Dit wordt in de volksmond vaak “centenbak” genoemd. een onderbijter zien we vaak bij de boxer, buldog of Shih Tzu.

Tandvlees: Het tandvlees controleren is vrij simpel. We controleren of het tandvlees stevig en glad aanvoelt en glanzend is. Controleer ook de kleur van het tandvlees dit hoort roze ongepigmenteerd te zijn. Let op dat het tandvlees ook zwart gevlekt kan zijn dit is namelijk gepigmenteerd. Verder mag tandvlees geen wondjes vertonen. Wanneer op het gebit tandsteen gevormd wordt zal dit uiteindelijk ook altijd gingivitis (tandvleesontsteking) veroorzaken. Dit kan resulteren in loszittende en uitvallende tanden en kiezen.

Wat zijn de risico’s van een slecht gebit?

Zoals ik hierboven al een klein beetje heb verklapt is het risico dus vooral dat aanwezige tandplak verandert in tandsteen wat erg moeilijk schoon te maken is. Als tandsteen op zijn beurt blijft zitten zal dit vroeg of laat gingivitis (tandvleesontsteking) ontstaan. Wanneer het tandvlees ontstoken raakt door tandsteen wordt het omhoog gedrukt waardoor gezonde tanden en kiezen los komen te staan.

Ook is het bekend dat een ontsteking via het lichaam andere vitale organen kan bereiken en zo nog meer schade aan te richten aan uw dier. Dit komt eigenlijk doordat kleine wondjes in het tandvlees kwetsbaar zijn voor bacteriën. Deze komen terecht in de bloedbaan en veroorzaken ontstekingen. 

Kan ik preventief het gebit schoon houden?

JA! Regelmatig het gebit controleren zorgt ervoor dat u de eerste stap zet voor een gezond gebit van uw huisdier. Eigenlijk wilt u de kans op een slecht gebit zo klein mogelijk maken daarom is het verstandig op 2 x per week preventief de tanden te poetsen. 

Daarnaast zijn er een hoop preventieve producten op de markt die kunnen helpen bij een gezond gebit. Denk aan kauwproducten, speciale voeding ter ondersteuning van het gebit en supplementen voor bijvoorbeeld door het water of een speciale tandgel.

Wanneer u toch merkt dat uw dier last van tandsteen heeft kunt u dit laten reinigen bij een dierenarts. Deze zal dan het tandsteen verwijderen en de tanden en kiezen polijsten zodat er geen ruw oppervlak achter blijft waar tandsteen opnieuw kan hechten.

Heeft u nog meer vragen of opmerkingen? Stel ze gerust hieronder bij de reacties wij geven binnen 24 uur antwoordt. Wij benoemen hierboven vooral honden maar dit is in grote lijnen ook hetzelfde voor katten. Hieronder hebben wij een aantal producten staan en de gebits score kaart zodat u kan vergelijken.

Kilk hier voor de gebits score kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *